İşitme Hakkında

ŞENTÜRK İŞİTME CİHAZLARI

İŞİTME HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

İşitme kaybı tek tip değildir. Zaman zaman dış kulaktan zaman zaman orta kulaktan zaman zaman da iç kulak ve işitmeyi beyine taşıyan sinirlerden meydana gelebilir. Bazı durumlarda bu sebepler birlikte işitme kaybına neden olurlar. Örneğin; özellikle çocukluk çağında sıkça görülen orta kulak iltihabı, hastalık boyunca çok hafif ya da hafif derecede bir işitme kaybına neden olur.
Kulak Burun Boğaz Hekiminin tedavisi sonucu hastalık iyileştiğinde işitme kaybı da iyileşebilmektedir. Buna karşılık iç kulak ve daha ötesi işitme yollarında meydana gelebilecek işitme kayıplarının iyileşme şansı yoktur ve önlem olarak yapılacak ilk şey işitme cihazı ile duymakta zorlanan kulağa destek olmaktır. O nedenle işitme kaybının türünü, derecesini ve tedavisini Kulak Burun Boğaz Hekimlerine veya Odyoloji Uzmanlarına sormak gereklidir.
Hızlı ve basit bir değerlendirme için İDİS şubelerine başvurulabilir. Şayet yapılan ön testler işitme kaybı olduğunu işaret ediyorsa KBB Hekimi muayenesi sonrası yine özel şubelerde ayrıntılı inceleme yapılabilir. Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri veya özel hastanelerde de Odyometri Birimleri'nde testler yapılmaktadır.
İşitme cihazı, işitme kayıplı bireyin duymakta zorlandığı sesleri uygun bir biçimde yükselten elektronik aletlerdir. Basitçe mikrofon, yükseltici ve hoparlörden oluşmasına karşılık günümüzde ileri teknolojilerle donatılmış minik bilgisayar sistemleridir. Bu nedenle son yıllarda üretilen cihazlar yalnızca sesi yükseltmez, gürültülü ortamlarda ayırt etme becerisini de iyileştirmeye odaklı yazılımlar da barındırır.
Ayırt etme becerisi kaybedildiğinde tekrar kazanılması işitme cihazı kullanıcıları için mümkün değildir. Anlama becerisinin kaybedilmemesi için yapılması gereken yegane şey doğru yapılan bir değerlendirmenin ardından HIZLICA işitme cihazı kullanımına geçmektir.
İşitme cihazı kişinin kendi işitme kaybına ve kulak yapısına uygun olarak ayarlandığı için kişiye özeldir, başka bir işitme kayıplı tarafından kullanılması odyolojik açıdan uygun değildir.
İşitme cihazı, aksi tıbbi bir durum yoksa her iki kulakta da kullanılmalıdır. Tek taraflı cihaz kullanımı sessiz ortamlarda sorun yaratmasa da gürültüde ayırt etme becerisini kısıtlar ve kullanıcı sesin geldiği yönü doğru tahmin edemez.
Çocuklar doğdukları andan itibaren çevreleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Sürekli olarak dinleme halindedirler ve çok kısa bir süre sonra anne ve babalarının seslerini ayırt edebilirler. Ve duydukları sesleri taklit ederek konuşmayı öğrenirler.
İşitme kaybı olan çocuklar çevrelerindeki seslerin bir kısmını yada tamamını veya kendi seslerini bile duyamadıkları için iletişim kurmayı öğrenmede zorluk çekerler. Bu nedenle, çocuğunuz ne kadar erken yardım alırsa sonuçlar o kadar iyi olacaktır. Çünkü işitme kaybı ne kadar erken farkına varılırsa başarılı bir şekilde tedavi edilebilme şansı da o derece yüksek olur.
Çocuğunuza çok farklı biçimlerde yardımcı olabilir ve destekleyebilirsiniz. Şüphesiz en iyi yardım etme yolu sevgi ve anlayış göstermektir. Bir diğer önemli yardım etme tipi ise çocuğunuz için doğru olan işitme cihazını temin etmenizdir. Günümüzde işitme cihazları gerçek bir yardımcıdır. Günümüzdeki cihazlar oldukça gelişmiştir ve daha iyi ses kalitesi, dinleme rahatlığı ve konuşma anlama için sürekli olarak geliştirilmektedir. Bu nedenle çocukların çoğu bu cihazlardan faydalanabilir.